Ma apuca o foame cumplita, intempestiv, si intru intr-un mic restaurant
marginas, cu nume duios, ma asez la masa, astept circa douazeci si doua
de minute, il strig pe ospatar de noua ori(alo, pst, tovarasu, fii
dragut, daca nu te superi, etc.), in sfarsit, vine. E nervos:
-Ce ma tot pasai, dom'le, ca nu stai in vant si-n ger, nu te ploua, nu te ninge!
M-am obisnuit sa nu raspund la provocari.
-Ce aveti de mancare? am intrebat.
-Friptura si carnati.
-Friptura de ce?
-Pai de ce poa' sa fie decat de porc?!
-Altceva?
-Nimic.
-O telemea, niste rosii, o salata...
-Dom'le, te mai gandesti dumneata, eu n-am timp de pierdut.
Revine peste alte douazeci si doua de minute.
-Dom'le, zic, da-mi o friptura, dar sa fie slaba.
-Nicio grija, o pun acum la cura de slabire.
Vine peste trei sferturi de ora cu o bucata de microporos, o talpa de
bocanc cazon umblata pe doua fronturi, un ghem de zgarciuri si tendoane,
grasa si sleita.
-Dom'le, zic, ce mi-ai adus dumneata aici este imposibil de mancat.
-Pai ce, te oblig eu s-o mananci? Ai comandat-o pe banii dumitale, poti s-o dai la caini sau la pisici.
Intr-adevar, sub masa mea forfoteau vreo cinci pisici si patru caini, aflati intr-o perfecta intelegere tacita.
-Draga, zic, fii amabil si da-mi condica de reclamatii.
-Ce sa fac?
-Sa-mi dai condica de reclamatii.
-Din ce-ti veni?
-Vreau sa scriu ceva acolo.
-Dar de ce nu scrii mai bine acasa, la parinti, la rude, zi-le ceva de sanatate si belsug.
Eram calm ca o stanca de granit si insistent ca un ciocan pneumatic.
-Daca nu-mi dai condica, anunt Inspectia comerciala. Aveti telefon?
-Avem, dar e cu lacat.
-Cheama responsabilul.
-Pai ce, eu sunt valet?
Ma duc personal si-l caut pe responsabil, intru prin niste birouri,
prin magazie, bucatarie, spalatorie de vase, si-l gasesc la depozitul de
vinuri, mancand pastrama pe un fund de butoi, impreuna cu niste amici,
era o veselie nebuna pe ei; il chem deoparte si-i spun ca daca nu mi se
da condica de reclamatii, ma voi adresa presei, merg pana-n panzele
albe.Responsabilul se crispeaza, mai intreaba cu ce ospatar am avut de-a
face, "e clar, zice el, ala e un obraznic ce nu s-a pomenit, maine il
dau afara, poftiti la masa, va servesc eu personal, nici nu concep sa
plecati din localul nostru nemultumit".Mi se aduce un muschiulet de vaca
splendid, parca era pictat de Rembrandt, cu o garnitura de legume
excelent asortate, plus painica prajita.Dar inainte n-ati dori o
gustarica cu putin somon si putin batog? "Vai, dar de unde aveti
minunatiile astea", zic eu naucit, dar responsabilul imi sopteste
"lasati, nu e o problema pentru noi cand e vorba de un client pe care il
iubim, ce-ati zice de o sticluta de Riesling vechi de 12 ani?"
Am
mancat si am baut ca un rege, trei ospatari in frunte cu responsabilul
roiau in jurul meu.La sfarsit, mi s-a adus o nota de plata modesta, din
care lipseau gustarile si vinul, acestea fiind o mica atentie din
partea trustului, dupa care mi s-a adus condica.Mi-am scos stiloul si am
scris: "Acesta este, fara indoiala, cel mai desavarsit local din
sud-estul Europei".Dupa care m-am iscalit descifrabil.
Am fost
condus pana la masina de catre intregul personal al localului, ne-am
sarutat cu lacrimi in ochi, promitand ca nu-i voi uita niciodata,
sugerandu-mi-se, cu discretia cuvenita, ca nu ar strica daca as arunca
cateva cuvinte in presa despre bunul lor renume.
In alta zi, intru
intr-un alt local, cam de aceeasi categorie, cer de mancare, mi se
raspunde destul de cuviincios, mi se aduce o friptura onorabila, dar
ce-mi zic: de ce sa nu repet figura si sa fiu servit ca un conte? Drept
pentru care cer condica de reclamatii. Vine insusi responsabilul cu ea,
mi-o aseaza pe masa, mi se ofera un pix, dupa care ma apuc de scris:
serviciul in acest local este defectuos, fripturile sunt necomestibile,
personalul este murdar si insolent. Responsabilul ia condica si pleaca,
demn. Peste cinci minute apare o tipa grasa, imbracata in alb, care imi
spune ca ea e bufetiera si ce-am impotriva fripturilor ei, de ce insult o
incadrata veche de douazeci de ani, cine sunt eu? "Cine esti tu, ma
muratura, de te legi de mine, ca-ti dau o fleica peste gura, huliganule,
zi mersi ca nu-l chem pe barbatu-miu ca sa-ti inmoaie oasele!" Intre
timp, femeia de serviciu incepe sa mature in jurul meu, imi ordona sa ma
ridic imediat de la masa, ma pocneste strasnic la turloaie cu coada
maturii, dupa care ma ameninta ca cheama sectoristul, cum mi-am permis
sa-i fac cu ochiul si sa-i propun sa o conduc acasa? Tot localul se uita
la mine, vine ospatarul si ma anunta ca nu serveste clienti in stare de
ebrietate, imi ia friptura din fata si ma calca pe bombeu, strivindu-mi
doua degete strict necesare. Cand ies afara, in strada, imbrancit, dau
nas in nas cu responsabilul, care tocmai imi dezumfla cauciucurile de la
masina, pe motiv ca am parcat pe spatiul rezervat localului. In timp ce
o lua la picior, grabit, acesta mi-a strigat:
"Ma, daca-ti place sa scrii prin condici, de ce nu te faci scriitor?".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu